Σύλλογος Ρουμελιωτών Μόντρεαλ

Mission

Ιστορικό του Συλλόγου

Την δεκαετία του 1950 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 η Ελλάδα γνώρισε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα της ιστορίας της. Ήταν μιά τραγική περίοδος κατά την οποία όπως χαρακτηριστικά λέει και το δημοτικό τραγούδι, «ριμάξανε τα διάσελα και των χωριών οι στράτες, πάν’ τα παιδιά στη ξενητειά και γίνονται εργάτες».
Την εποχή αυτή ήρθαν στο Μόντρεαλ χιλιάδες Έλληνες, ανάμεσά τους και πάρα πολλοί Ρουμελιώτες οι οποίοι, όπως εξ άλλου και όλοι οι άλλοι, το πρώτο διάστημά αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα.
Πολύ γρήγορα οι Ρουμελιώτες όλα σχεδόν τα προβλήματα τα ξεπέρασαν, αυτό όμως που δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν ήταν η νοσταλγία για την ιδιαίτερη πατρίδα τους και η αγάπη τους γι’ αυτήν, για τα ήθη και έθιμά της, για τις παραδόσεις της, τα πανηγύρια και τα τραγούδια της.
Eπειδή η Ρούμελη βρισκόταν πολύ μακρυά, σκέφτηκαν να κάνουν τη δική τους μικρή Ρούμελη εδώ στη καρδιά του Μόντρεαλ. Και πράγματι τον Σεπτέμβρη του 1962 μιά μικρή ομάδα Ρουμελιωτών ίδρυσαν εδώ στην πόλη μας τον Σύλλογο Ρουμελιωτών «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κύριος σκοπός και στόχος του οποίου ήταν και εξακολουθεί να είναι να διατηρηθούν ζωντανά σε τούτη την πόλη τα ήθη και οι παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Η δημιουργία του Συλλόγου εκτός του ότι αποτέλεσε το μέσο για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έγινε ταυτόχρονα και ο χώρος όπου ο κάθε νέος Ρουμελιώτης μετανάστης μπορούσε να βρεί κατανόηση και βοήθεια, και μπορούσε να μοιραστεί με τους συμπατριώτες του τις χαρές, τις λύπες και τις ανησυχίες του. Οί Ρουμελιώτες αγκάλιασαν από την αρχή το Σύλλογο και δούλεψαν όλοι μαζί για την προκοπή του.
Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ο Σύλλογός μας υπήρξε ένα ζωτικό κύτταρο της Ελλήνικής παροικίας ο οποίος εκτός από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα ατράνταχτα παραδοσιακά Ρουμελιώτικα γλέντια, έχει να παρουσιάσει και μιά σειρά από αξιόλογες πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν μετανάστες, είτε αυτά έχουν σχέση με τη χώρα που ζούμε, είτε έχουν σχέση με την πατρίδα μας.
Θα ήταν πραγματικά μεγάλη παράλειψη αν σήμερα, μισό σχεδόν αιώνα απο την ίδρυσή του δεν ευχαριστούσαμε όλους αυτούς που δούλεψαν φιλότιμα και ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια, είτε από την υπεύθυνη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου είτε σαν απλά μέλη, και έτσι όλοι μαζί καταφέραμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του Συλλόγου μας και ζωντανή την γνήσια Ρουμελιώτικη παράδοση που γιγαντώθηκε από την αγάπη για τον τόπο της καταγωγής μας έριξε βαθειές ρίζες σε τούτη την πόλη, και δικαιώνοντας τις προσδοκίες και τους πόθους μας απλώθηκε στη νέα γενιά.
Είναι τούτη η νέα γενιά, η γαλουχημένη με τις αξίες και τη λεβεντιά της Ρούμελης μέσα στο χώρο του Συλλόγου μας που παίρνει σιγά σιγά στα χέρια της τις τύχες του και αγωνίζεται με ενθουσιασμό και μεράκι για να τον οδηγήσει προς το μέλλον, με νέους τρόπους προσέγγισης, νέες αντιλήψεις και νέα προγράμματα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας.
Πιστεύουμε ότι και στο μέλλον ο Σύλλογος θα πρέπει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας, να διατηρήσουν δηλαδή και οι επόμενες γενιές την Ρουμελιώτικη ταυτότητα.
Με τις σκέψεις αυτές καλούμε όλους τους Ρουμελιώτες της νέας γενιάς να έρθουν πιό κοντά στο Σύλλογο για να δουλέψουμε όλοι μαζί για το σκοπό αυτό. Να φέρουμε τα παιδιά μας στο Σύλλογο και να τους δώσουμε έτσι τη δυνατότητα να ζήσουν, να αγαπήσουν και να κάνουν κτήμα τους τα έθιμα και τις παραδόσεις το τόπου μας. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να νοιώσουν υπερήφανα για την καταγωγή τους.

Μόντρεαλ 21 Φεβρουαρίου, 2011


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΜΟΝΤΡΕΑΛ
«ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»
937α Saint-Roch
Montreal
www.roumeliotes.org
Email: directors@roumeliotes.org


Σας κάνουμε γνωστόν ότι μετά τις εκλογές την Κυριακή 02 Νοεμβρίου 2014, για την ανάδειξη νέου ΔΣ του συλλόγου μας και μετά την πρώτη συνεδρίαση του, η σύνθεση του νέου ΔΣ για 2014-2016 είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος Μηλιώνης Νίκος
Α΄Αντιπρόεδρος Νικολόπουλος Χενοφών
Β΄Αντιπρόεδρος Καρακώστας Κώστας
A΄ Γραμματέας Μωραϊτης Βασίλειος
Β΄ Γραμματέας Καλαβρουζιώτης Ανδρέας
Α΄Ταμίας Καλαρίτης Γεώργιος
Β΄Ταμίας Παναγιωτόπουλος Γεώργιος
Αντιπρόσωποι Κογκρέσου Μηλώνης Νίκος & Καλαβρουζιώτης Ανδ.
Α΄Υπεύθυνος Αιθούσης Γαλαζούλας Αριστείδης
Β΄Υπεύθυνος Αιθούσης Παναγιωτόπουλος Βασίλειος
Γ΄Υπευθυνος Αιθούσης Λιανός Γεώργιος
Υπεύθυνη γυναικείου τμήματος Μάμαλη Λουκία
Μέλος Μπούρδος Σταύρος
Μέλος Μεγάλος Γεώργιος

ΕΞΕΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1) Κοτσαδάμ Σταύρος
2) Γερόπαπας Δημήτριος
3) Αδαμόπουλος Παναγιώτης